Bugün, 17 Mayıs 2024 Cuma

CHP'li Bulut, Bakan Selçuk’u göreve çağırdı

CHP

CHP'li Bulut, Bakan Selçuk’u göreve çağırdı

CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüsülen Aile, Çalisma ve Sosyal Hizmetler Bakanligi bütçe görüsmelerinde, vatandaslarin yasadigi sikintilari Bakan Zehra Zümrüt Selçuk’a iletti. Bulut, her dönemin kendine has özel durumlari oldugunu, ülkenin gergin oldugu dönemde Içisleri Bakani’nin, sinir ötesi bir krizde Disisleri Bakani’nin ortaya çiktigini belirterek, “Türkiye'nin en önemli sorunlarini madde olarak alt alta yazdigimizda en çok sizin Bakanliginizda sorun var ama sizi hiç göremiyoruz” dedi.

BAKAN KENDISINI ILGILENDIREN KONULARDA SESSIZ

Kadinla, çocukla, yaslilarla, yoksullukla, engellilerle, issizlikle, issizligin kayit disi oraniyla, taseron isçilerin sorunlariyla, asgari ücretle, is kazalariyla, mülteci sorunuyla, mülteci kadin ve çocukla, sehit ve gazilerdeki ayrimcilikla ilgili konularda Bakani sessiz kalmakla elestiren Bulut, bunlara iliskin bir savunma mekanizmasinin olusmasi gerektigini bildirdi. Özellikle bir kadin olarak bunlarin hakkini en çok Bakan Selçuk’un savunmasi gerektigini kaydeden Bulut, Diyanet Isleri Baskanligi’nin kadini ikincil plana iten tanitim filmine bile Bakan’in itiraz etmedigini söyledi.

IKI BAKANLIK AYRILMALI

Özel politikalar gereken konulari ihtiva eden bir Bakanligin içerisinde SGK gibi çok ciddi bir bütçenin olmasinin da ayri bir tartisma konusu oldugunu söyleyen Bulut, iki bakanligin birlestirilerek etkinliginin azaltildigini belirtti. Bulut, “Sosyal Güvenlik Kurumu, Saray tarafindan daha çok yönetilecek, diger konularda da zaten bir sey yapmiyoruz; yapmiyorsak da bu Bakanlikta bu kadar konunun olmasi çok bir sey ifade etmiyor” dedi.

3 YILDA 1167 KADIN ÖLDÜRÜLDÜ

Kadinlarin yüzde 40’inin fiziksel, cinsel, duygusal olarak siddete maruz kaldigini, sosyal yasamda ve gelir paylasiminda adaletsizlige mahkûm edildigini, is gücüne katilan kadin sayisinin çok az oldugunu belirten Bulut, 2016’dan bu yana 1.167 kadin cinayeti islendigini bildirdi. Siddete yönelik bir strateji gelistirilmediginin altini çizen Bulut, kadinin güçlü olmadigi bir ailede, güçlü bir aileden söz edilemeyecegini bildirdi.

ÇOCUK ISTISMARI HER YIL ARTIYOR

Istismara ugrayan çocuk sayisinin her yil artmasina ragmen Bakan’in sunumunda buna yer vermemesini elestiren Bulut, “Sadece 2018 yilinda cinsel siddete iliskin olaylarda yüzde 37 artis var. Çocuk Izleme Merkezi’ne basvuranlarin yüzde 85’i kiz çocugu. Bu sorunu “Çocuklar daha çok çiglik atsin, sesini duyursun.” ya da “Bir kere rastlanmis olaylar.” Diye tanimlarsaniz, bu isleri çözmeniz mümkün olmaz, her gün artar” ifadelerini kullandi.

UYUSTURUCU KULLANIM YASI 10’A DÜSTÜ

Uyusturucu kullanim yasinin 10’a düstügünü kaydeden Bulut, sokak çocuklarinin, cezaevinde istismara ugrayan çocuklarin sayilarina yönelik, korumaya alinan çocuklar ve onlarin durumlarina yönelik önergelere yanit verilmedigini kaydetti.

YARDIMLAR OYA DEVSIRILIYOR

Sosyal devletin en önemli görevlerinden birinin yardimlar oldugunu kaydeden Bulut, söyle devam etti:
Yardimlarda da yine niyeti sorgulamak durumunda kaliyoruz. Örnegin, bir bakiyorsunuz 2015’teki, 2016’daki yardimlar 2017’de, özellikle 2018’de arti veriyor, bütçeden daha fazla yardimlar yapiliyor. Öyle görünce de diyorsunuz ki, bu sosyal yardimlar, evet, sosyal devlet geregi. Ama bu da suiistimal ediliyor iktidar tarafindan, bunu oya çevirmeye, oya dönüstürmeye iliskin bir çaba var. O yüzden de yoksulluk bir oy çevirme yeri hâline getirilmis gibi görünüyor.

AÇLIK SINIRINDA ASGARI ÜCRET

Ülkemizde açlik sinirinda bir asgari ücretin oldugunu,engelli raporlarina iliskin sorunlarin devam ettigini, is kazalarinin alti yilda yüzde 41 arttigini kaydeden Bulut, son günlerdeki ekonomik krize bagli toplu intiharlarin arttigini söyledi.



  • Cuma 28.5 ° / 16.5 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.9 ° / 18.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazar 32 ° / 18.5 ° Güneşli